Nyt tag? Kom godt i gang med renoveringen

Et nyt tag er på mange måder en god investering. Et godt tag beskytter husets konstruktioner mod vind og vejr, holder fugten væk og bortventilerer kondens. Er taget slidt eller beskadiget kan det hurtigt føre til alvorlige skader og forringe værdien af din bolig.

Står du som husejer og aner en tagudskiftning i nærmeste fremtid kan det virke som en uoverskuelig opgave. I denne artikel guider vi dig godt på vej til at tage en fornuftig beslutning om dit nye tag. 

 

1. Hvilket slags tag skal jeg vælge?

At lægge et nyt tag er en stor investering som kræver, at du sætter dig godt ind i projektet. Et af de første og vigtigste spørgsmål du formentlig har stillet dig selv er, hvilket slags tag du skal vælge. Der er mange forskellige tagtyper at vælge imellem, og det kan være svært at gennemskue hvilken tagløsning der er den rette for din bolig. For mange vil den bedste fremgangsmåde være, at få hjælp fra en professionel taglægger, men herunder guider vi dig gennem de mest brugte tagtyper:

Teglsten

Tegl er et naturligt og keramisk materiale, der har været brugt til husbygning i tusinder af år. En teglsten er lavet af ler, der brændes i særlige ovne ved høje temperaturer. Fremstillingsprocessen er meget miljøvenlig med lidt forurening og minimal CO2-udledning. Selve teglstenene fås i flere farver og profiler, er meget holdbare og har en levetid på over 75 år.

Betontagsten

Betontagsten ligner i form og farve teglstenen, og med en levetid på over 50 år holder den også næsten lige så længe. Betontagsten er støbt og fås i en række farver og varianter. Materialet er naturligt, stærkt, let at håndtere og let at lægge.

Tagpap

Tagpap er et produkt, der kommer på en rulle og består af polyesterfilt dækket med asfalt på begge sider. Oversiden er drysset med skifer for at forhindre, at belægningen nedbrydes af sollys. Denne type produkter kan bruges på både kompakte og ventilerede tagkonstruktioner, og kan lægges på både skrå og flade tage alt efter produkttype.

Tagpap fås i alt fra to-lags svejsede løsninger som giver lang levetid på flade tage, til enklere gør-det-selv løsninger såsom Icopal TopSafe med selvklæbende samlinger, til taghældninger ned til 3 °.

Grønt tag af græs eller sedum

Udover at et grønt tag er æstetisk tiltalende, er det også overkommeligt at lægge. Grønne tage virker isolerende om vinteren og giver et køligt indeklima om sommeren. Men hvis taget skal forblive grønt og pænt år efter år, kræver det lidt pleje og vedligeholdelse med gødning, kalkning og klipning.

Stålplader eller aluminium

Tagplader af stål og aluminium er et prisvenligt alternativ til taget, og fås i mange forskellige varianter. For eksempel er både vores AeroDek og Quadro tagplader udført i stål. Der findes også enklere stålplader såsom trapezplader og sinusplader, der ofte bruges i udhuse, skure, garager og som facader i erhvervsbygninger, stalde og stalde. Stålplader er resistente over for regn, is og sne, og er også hurtige og lette at lægge.

Stålplader kræver ikke meget vedligeholdelse, og rene stålplader forhindrer også eksempelvis mos fra at vokse på taget. Aluminiumsplader er også så godt som vedligeholdelsesfrie. Aluminium har et naturligt beskyttende lag mod rust og korrosion, der konstant fornyes. Det er en kemisk reaktion der får materialet til at reagere med luften, hvorefter der dannes oxidfilm.

Af denne grund er aluminiumsplader særligt velegnet i kyst- og vejrudsatte områder med meget salt og sure oxider. Pladerne vejer heller ikke mere end 2,3 til 2,6 kg pr. kvadratmeter, hvilket gør det let at montere udover at materialet er let at forme til unikke tagformer.

Tagshingels

Tagshingels er en solid, skifer-strøet tagdækning, der kommer i forskellige mønstre. Et tag med tagshingels kan have lang levetid, hvis det lægges korrekt og vedligeholdes ordentligt. Tagshingels bruges på både huse og sommerhuse, og hvis du er god med hænderne, kan du selv lægge det. Det er vigtigt, at det nye tag har samme konstruktionshøjde som det gamle.

Skifer

Skifertag har lange traditioner og blev meget udbredt i 1800 -tallet og efter 1950'erne. Skifer kan holde i over 100 år, men efter 50 år skal loftet udskiftes. Da stenene vejer meget, ca. 50 til 200 kg pr. kvadratmeter, skal huset også have en konstruktion, der kan understøtte sådan et tag. Et skifertag er ret dyrt både at købe og få lagt, men til gengæld kræver det ikke meget eftersyn.

 

2. Hvor meget vægt kan tagkonstruktionen bære?

Før du beslutter, hvilken type tag du skal vælge, er det nødvendigt at kende tagkonstruktionens bæreevne. Det er for eksempel ikke sikkert, at din tagkonstruktion kan holde til en tung teglsten, hvis huset indtil nu har haft lette tagshingles. De fleste tagkonstruktioner kan derimod fint holde til et ståltag grundet den lave vægt. En professionel håndværker vil kunne hjælpe dig med, at finde ud af dels hvad der ligger på taget nu såfremt du ikke er helt sikker på det, og hvad som tagkonstruktionen kan bære.

 

3. Skal undertaget skiftes?

Et undertag er en beskyttende dug eller lag, som ligger under den primære dækning såsom teglsten. Det er selve undertaget der forhindrer vand og fugtighed i at trænge ind i tagkonstruktionen, og det er derfor et ekstrem vigtigt element når der skal lægges et nyt tag. Såfremt undertaget er skadet, lækker eller er slidt og af ældre dato, er det tid til at udskifte det. Når du står overfor at skulle skifte til nyt tag kan det oftest godt betale sig, at skifte undertaget på samme tid. 

Vi anbefaler altid, at vælge et undertag af samme kvalitet og med lige så lang levetid som det primære tag, for på den måde at kunne vide, at både undertag og primært tag skal skiftes samtidig næste gang. En dyr løsning er at vælge et undertag af lavere kvalitet og et primært tag med lang holdbarhed. Ved at gøre dette kan du ikke undgå, at hele taget skal skiftes når undertaget er blevet slidt - selvom teglstenene eller lignende ser flot ud udefra. 

Hvilket undertag du skal vælge afhænger af hvordan taget er konstrueret, og hvilken type tag du vælger. Dette kan en taglægger også hjælpe dig med.

 

4. Hvilken slags vejr skal det nye tag kunne tåle?

Hvor i landet du bor er ikke uden betydning for, hvilket tag du skal vælge. Bor du langs kysten hvor både vindforhold og det generelle klima er hårdere, kan BMI AeroDek ståltag være en god løsning. Her vil den unikke front sikre at tage står fast selv i ekstremt vejr og ved andre former for klimapåvirkning. I Danmark slipper vi oftest for store og langvarige snefald, men også vægten af sne er noget man skal have in mente. Et nyt tag skal beskytte hele huset, og det er vigtigt at du vælger en løsning som både tager højde for din huskonstruktion og geografiske placering.

 

5. Findes der en lokalplan for dit område?

I mange lokalområder er der udarbejdet lokalplaner som sætter retningslinjerne for, hvilke farver og tagmaterialer du kan vælge til dit nye tag. Formålet med en lokalplan er bl.a. at sikre, at et enkelt hus f.eks. ikke skiller sig fuldstændig ud fra området. Med en så stor investering som et nyt tag er, er det ekstremt vigtigt at du tjekker om der eksisterer en lokalplan der involverer dit hus. At glemme denne detalje kan blive en meget dyr fejltagelse!




Find din nærmeste BMI RoofPro tagentreprenør
 

 

    Det er aldrig kun et tag

    Lad taget være mere end bygningens første forsvar mod det hårde nordiske klima!

    Vores mål er at finde den optimale tagløsning til dit hus og til dine behov. Dit tag kan for eksempel være din egen oase i form af en tagterrasse eller have, et mødested for familie og venner eller et sted for afslapning. Du kan også lade taget generere elektricitet eller slippe mere lys ind i huset med et eller flere ovenlysvinduer.

    I mange år skal du sove trygt med viden om, at dit tag vil holde tæt.