Den komplette tagkonstruktion - fra rygning til fod

Illustration över ett brant tak med svarta takpannor. Man ser takets olika skikt, från underlagsduk till läkt.

I Norden er der høje krav til tagkonstruktioner

Her i Norden stilles der høje krav til vores tage. De skal kunne modstå store temperaturvariationer, kraftig vind, voldsom regn og snestorm. Og som bekendt er ingen kæde stærkere end det svageste led, så alt i tagkonstruktionen skal arbejde sammen for at få et optimalt tag. Derfor har vi alt hvad du behøver for at få et tæt og sikkert tag.

Närbild på ett svart tak med Aerlox betongpanna
Aerlox metaltag - sort

Øverste lag

Øverst ligger der normalt tagsten eller tagpap på de danske tage, mursten eller betonfliser. Men der er mange andre forskellige typer vandtætning fx tagplader, shingles og grønne tage. Og alle har deres egen konstruktion.

Under tagsten, tagpap eller vandtætning

Det øverste lag hviler på en træplade og fastgøres med clips, skruer eller søm. Lægten er igen fastgjort til det nedhængte loft enten direkte på spærene, på bjælkerne eller på bygningsplader.

Undertag

Alle tage - med ganske få undtagelser - har et undertag. På en solid overflade anvendes et diffusionslukket produkt, der giver den mest robuste konstruktion til vores nordiske klima. I tilfælde af fuldt isolerede konstruktioner kan der dog monteres et diffusionsåbent underlag, som derefter fastgøres direkte til tagkontstruktionen.

Tagryggen

Tagryggen er særligt udsat og følsom, så derfor er der monteret et regntæt, men ventilerende rygbånd. Oven på højderyggen og i tagvinkler kræves fx særlige tagsten i forskellige former.  

Närbild på takstege (illustration)

Tagsikkerhed

Et tag skal også være sikkert for dem, der arbejder på det samt dem, der bevæger sig under det.

I dag er det fx nødvendigt med stiger, livlinebeslag, skridsikker beskyttelse og sneskredsbeskyttelse.

De fleste tage har også gennemtrængninger til fx ventilation, skorsten, tagvindue o.lign. Og disse er ofte kritiske punkter med større risiko for lækage. Derfor kræves sikre tagkomponenter som udstødningsdæksler og udstødningsbeluftere, der testes sammen som et system.

 

Tagskægget

Tagskægget er en fugtfølsom del af taget, og derfor er der monteret kondensbeskyttelse og en tagplade langs hele taget. Et fuglegitter forhindrer fuglene i at bygge rede under tagsten. Vinklede tagrender og nedløbsrør fører regnvand væk fra taget og huset. Disse fås i flere forskellige materialer og farver for at matche forskellige tage.

Det er aldrig kun et tag

Lad taget være mere end bygningens første forsvar mod det hårde nordiske klima!

Vores mål er at finde den optimale tagløsning til dit hus og til dine behov. Dit tag kan for eksempel være din egen oase i form af en tagterrasse eller have, et mødested for familie og venner eller et sted for afslapning. Du kan også lade taget generere elektricitet eller slippe mere lys ind i huset med et eller flere ovenlysvinduer.

I mange år skal du sove trygt med viden om, at dit tag vil holde tæt.